Morsø Brændeovne

Når det kommer til emnet brændeovne, så er det svært at komme uden om Morsø Jernstøberi A/S. Virksomheden startede helt tilbage i 1853 og omkring år 1900 begyndte man at producere brændeovne. Allerede i 1915 blev de så populære, at de kongelige bestilte flere ovne til Amalienborg.

Men siden dengang er der sket meget og hvis du er på udkig efter en brændeovn og overvejer at vælge en af Morsøs mange modeller, så vil du i denne artikel kunne danne dig et overblik over dine muligheder.

Indholdsfortegnelse

Hvis du ikke vil læse hele artiklen, men leder efter noget specifik, så kan du ved at klikke på de nedenstående links, springe direkte til et afsnit som har interesse for dig.

Muligheder og modeller

Når det kommer til antallet af muligheder indenfor brændeovne, så er Morsø klart en af de producenter der har flest forskellige modeller at vælge imellem. Det kan være en fordel da der er noget der passer til enhver smag, men hvis du er i tvivl om hvad det er du gerne vil have, så kan for mange valgmuligheder gøre det ekstra vanskeligt.

På Morsøs egen hjemmeside har de delt deres ovne op i kategorier. De kalder dem ”moderne”, ”klassiske”, ”væghængte”, ”s-ovne” og ”indsatse”. Hvis du allerede har en ide om, at du gerne vil have en model som hænger på væggen (i modsætning til at stå på jorden), så gør det naturligvis udvalget lidt lettere at overskue.

En anden god ting ved Morsøs hjemmeside (se link i bunden af artiklen) er, at de yderligere deler ovnen op efter hvor store rum de er beregnet til at opvarme. Hvis du ikke allerede har læst vores artikel omkring optimal opvarmning, så er det vigtigt, at man har en brændeovn som passer til rummets størrelse, da man ellers ikke får den fulde værdi ud af brændet.

Design i forhold til dit hjem

For mange mennesker er en brændeovn ikke længere kun en kilde til varme, men bliver set som endnu et møbel i hjemmet. Derfor bliver der også ofte lagt vægt på, at designet passer ind til resten af dit hjem. Det har Morsø naturligvis taget til sig og derfor har de også delt ovnene op i førnævnte grupper.

Er dit hjem af ældre dato og har du gamle og tune møbler, så er de klassiske ovne muligvis dem der vil passe bedst ind. Har du derimod et mere minimalistisk hjem med meget stål og glas, så er du måske mere til de moderne ovne.

Det er vigtigt, at du tænker over hvordan den pågældende ovn vil se ud i dit hjem inden du køber den og bringer den hjem. Naturligvis har du mulighed for at refundere den, men da det ikke er særlig let at flytte sådan en ovn rundt, så kan du spare dig selv for en masse besvær hvis du bruger de 5-10 minutter på at forestille dig hvordan det vil komme til at se ud.

Priser og rabatter

Hvis du er ligesom de fleste andre, så er prisen på den nye brændeovn også en faktor som spiller en rolle på dit valg. Brændeovne kommer i mange forskellige prisklasser, men inden man kan begynde at lede efter det sted hvor man kan købe den billigst, så skal man have fundet ud af hvilke modeller det er man gerne vil have. Kender man ikke navnet på brændeovnen, så bliver det svært at lede efter det sted der sælger den til den bedste pris.

Morsø 8170 BrændeovnTager du eksempelvis udgangspunkt i den populære Morsø 8170 brændeovn, så er det ikke muligt at finde prisen på Morsøs egen hjemmeside.

Du kan læse dimensionerne på ovnen og se at den er beregnet til rum i størrelsen fra 45-120kvm, men priser finder ud ingen steder.

Derfor bør dit næste skridt være, at lede efter den specifikke model i søgemaskinerne.

Taster du ”Morsø 8170” ind i Google, så finder du blandt andet følgende resultater i de første 10 resultater:

– Trægården KÅS – Pris 15.295 kroner (klik her)
– Hedestoker – Pris 16.190 kroner (klik her)
– Berthelsen – Pris 16.195 kroner (klik her)
– Ildstedet – Pris 17.995 kroner (klik her)

Ovenstående er blot 4 forskellige steder der sælger den pågældende model, men alligevel er der 2.700 kroner i forskel mellem den billigste og den dyreste. Så det kan godt betale sig at bruge 15-20 minutter på at lede. Derudover er der indimellem butikker der har specielle tilbud og kampagner, men det kræver, at du besøger deres hjemmesider for at se hvad der rør sig lige nu.

I slutningen af artiklen kan du se en liste over forretninger der sælger Morsøs brændeovne på nettet.

Gør det selv eller håndværkerhjælp

Når det kommer til installation af en brændeovn, så gælder det, at du gerne selv må installere den uden at få hjælp fra en håndværker. Når du køber en Morsø brændeovn så følger der en meget udførlig vejledning med oven så du kan læse dig til hvordan brændeovnen bør installeres og hvilke afstande der skal være til vægge, gulv mv.

Skulle vejledningen blive væk, så kan du også downloade den på Morsøs hjemmeside ved at klikke dig hen til den model du har valgt at købe.

Inden du går i gang er det dog vigtigt, at tage din lokale skorstensfejer med på råd. Det er nemlig i sidste ende skorstensfejeren der skal godkende installationen og kan han ikke det, så kan det blandt andet betyde, at kommunen kan bede dig om at pille den ned igen, men også, at dit forsikringsselskab ikke dækker hvis der sker en ulykke der er relateret til brændeovnen.

Når det kommer til installation hvor du vil gøre brug af en håndværker, så er der også mange forskellige muligheder. Ofte vil de steder hvor du køber brændeovnen have en mulighed for at komme ud og sætte den op, men ellers har de gerne kontakt til en håndværker som kan hjælpe dig.

På samme måde som når du vælger ovnen, så er det vigtigt, at du ikke bare accepterer den første pris du får. Der kan være utrolig stor forskel i priserne på installation af en brændeovn og uanset om det er en Morsø eller en anden producent, så kan de fleste finde ud af at sætte dem op. Gør det derfor til en tommelfingerregel, at indhente minimum 3 tilbud på installationen inden du beslutter dig.

Placering af brændeovnen

Placering af brændeovnInden du placerer din brændeovn i stuen, køkkenet eller hvor du nu ellers har forestillet dig, at den skal sættes op, så er det en god ide, at læse den vejledning der følger med ovnen, tale med skorstensfejeren eller alternativt spørge allerede inden du køber ovnen.

Det er nemlig ikke ligegyldigt hvor og hvordan du placerer ovnen, hvis det er meningen at du vil bruge den som en varmekilde i hjemmet. Placerer du den forkert, så kan varmen ikke blive fordelt ordentligt og du vil opleve at der er meget varme i nogle dele af rummet/huset, mens der er koldt andre steder.

Derudover er det også meget vigtigt, at du læser vejledningen i forhold til hvor meget plads der skal være til nærmeste brændbare materialer.

Har du en fagmand til at hjælpe dig, så er den slags noget som han tager sig af.

Optændingsmuligheder

Langt de fleste af Morsøs brændeovne kan gøre brug af både almindeligt træ eller træbriketter. Er du i tvivl om hvilke former for træ der må brændes af i en brændeovn, så kan du læse vores artikel omkring optimal forbrænding. På den måde undgår du også at ødelægge din nye brændeovn ved at brænde noget forkert af i den.

Miljømærkning og miljøvenlighed

Morsø er blandt de producenter af brændeovne der gør et stor nummer ud af at deres produkter skal være så ”grønne” som muligt. Derfor kan du blandt andet også læse flere artikler på deres hjemmeside omkring hvordan brændeovne anses for CO2 neutrale og om hvordan deres ovne er bådt CE-mærkede og har Svanemærket.

Hvis du vil læse mere omkring Svanemærket i forhold til Morsøs ovne, så kan du gøre det her.

Sikkerhedsforanstaltninger

Udover de aspekter vi allerede har nævnt ovenfor omkring den rigtige installation af brændeovnen, så er der også andre ting der kan spille ind på sikkerheden.

Har du børn (og specielt hvis de er små), så kan det være en rigtig god ide, at investere i et børnegitter. Morsø har naturligvis lavet deres egen så det passer til deres ovne, men i princippet kan du købe et hvilket som helst børnegitter. Det gælder blot om at spærre af så børnene ikke kan komme til at røre ved ovnen når den er i gang.

På Lavprisvvs kan du finde et meget enkelt børnegitter til knap 500 kroner (klik her), mens du hos Brændeovns-shoppen kan finde lidt mere avancerede modeller til 635 kroner og op til 1.250 kroner (klik her).

Morsø Børnegitter

Mest populære brændeovne

Det har ikke været muligt at få oplyst data omkring hvilke af Morsøs brændeovne der er de mest populære. Men i bund og grund betyder det heller ikke så meget hvad andre mennesker vil have. Dit valg af en brændeovn er personligt og bør være baseret på en kombination af at du kan lide det pågældende design og at du kan finde en forretning der er villig til at sælge den pågældende model til dig for en rimelig pris.

Anmeldelser og tests

I Danmark har vi desværre ikke så mange hjemmesider der gør brug af brugerkommentarer når det drejer sig om brændeovne. Derfor har det ikke været muligt at finde steder hvor der er samlet en masse vurderinger af Morsøs forskellige modeller. Der findes prissammenligningssider som Kelkoo og PriceRunner, men de har ingen brugerkommentarer.

Til gengæld har Forbrugerådets side TÆNK lavet tests af hele 334 forskellige brændeovne og den test kan du læse mere om her. Desværre kræver det at du køber et abonnement for at kunne læse resultaterne.

Værd at vide

Som tidligere nævnt, så er Morsø nok den danske producent der har leveret brændeovne i flest år. Derfor er de også blandt favoritterne når danskerne skal vælge brændeovne. Bevæggrunden er dog ofte at deres design er tiltalende og ikke så meget at det er et velrenommeret dansk firma.

Med hensyn til miljøhensyn og effekten man kan få ud af brændeovnene, så adskiller Morsø sig ikke væsentligt fra flere af de andre producenter. Det kan godt være, at Morsøs ovne i gennemsnit er af bedre kvalitet, men mange af de andre producenter leverer også nogle rigtige fornuftige produkter som er værd at kigge nærmere på.

En af de fordele som Morsø har frem for mange af de andre producenter er, at de har et meget stort udvalg i modeller og at de enkelte ovne bliver forhandlet i rigtig mange danske butikker. Mange af de nyere og udenlandske mærker har ikke helt så mange butikker der sælger deres produkter og det kan derfor være sværere at finde en leverandør.

Webbutikker der sælger mærket

Det er selvsagt ikke muligt, at lave en udtømmende liste over butikker der sælger Morsøs brændeovne på nettet. Gamle butikker lukker og nye butikker åbner, så hvis du finder et link der ikke længere virker eller hvis den pågældende butik ikke længere sælger Morsøs ovne, så må du meget gerne komme med en kommentar i bunden af denne artikel. Så skal vi nok sørge for at få opdateret listen.

Bemærk også, at det ikke er alle butikker der fører alle modeller.

  • Bygmaonline.dk
  • Pejsemanden.dk
  • Davidsenshop.dk
  • Tgkshop.dk
  • Hedestoker.dk
  • Traelasten.dk
  • Hvidovrepejse.dk
  • Vaerebro.dk

Andre hjemmesider

Morsøs hjemmeside: http://www.morsoe.com/
Fysiske butikker: http://www.morsoe.com/Find-forhandler-147.aspx
TÆNK test: http://www.taenk.dk/test/braendeovne/

Dette indlæg blev udgivet i Morsø og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *