Prøvningsattest

Brændeovne er hyggelige, økonomiske og giver en god varme i hjemmet. Men på trods af alle de positive ting man kan sige omkring en brændeovn, så ændrer det ikke på det faktum, at der i forbindelse med afbrænding af træet sker en udledning af farlige partikler. Miljøstyrelsen har i flere forbindelser kommentere på at disse partikler blandt andet menes at være kræftfremkaldende.

Derfor indførte man 1. juni 2008 brændeovnsbekendtgørelsen. Med indførelsen af denne blev der sat krav til udledning af partikler fra brændeovne og lignende fyringsanlæg, således at en brændeovn nu kun må udlede 10 gram partikler pr. kilogram træ der afbrændes.

Producenterne af brændeovnene er derfor nu forpligtede til at lade deres modeller teste på godkendte laboratorier. Når laboratoriet har godkendt den pågældende model, så udsteder de en prøvningsattest som skal følge med brændeovnen når den sælges.

Producenterne behøver kun teste en enkelt model indenfor en serie af ens ovne. Det er dog et krav, at der derudover udføres tests med jævne mellemrum, således at det sikres, at de senere producerede brændeovne i samme serie, stadig lever op til kravene.

Brændeovne fra udlandet

De regler der gælder for danske producenter gælder også for importører af brændeovne produceret i udlandet. Uanset hvor du køber en brændeovn i Danmark, så skal der i dag følge en prøvningsattest med ovnen. Du må derfor ikke selv finde på at købe og hente en brændeovn hjem fra udlandet selvom det måske er billigere. For at kunne få godkendt installationen af din skorstensfejer, så skal have se og underskrive prøvningsattesten og en brændeovn uden denne, kan derfor ikke godkendes. Eventuelle overtrædelser vil kunne anmeldes til miljøstyrelsen.

Når du køber brugte brændeovne

Brændeovnsbekendtgørelsen har også haft den effekt, at det ikke længere er muligt/lovligt at sælge brugte brændeovne som ikke lever op til kravet om at der skal forefindes en prøvningsattest. Er du på jagt i den blå avis eller lignende steder efter en brugt brændeovn, så er det derfor utroligt vigtigt, at du husker at sikre dig at attesten medfølger. Gør den ikke det skal du ikke købe brændeovnen.

Har du allerede en gammel brændeovn installeret, så er der ingen problemer i forhold til prøvningsattesten. Selvom de fleste gamle brændeovne ikke lever op til kravene omkring 10 gram partikler på 1 kg. træ, så er den allerede godkendt og en prøvningsattest vil kun være relevant hvis du vil sælge den. Som sælger er det dit ansvar at attesten findes.

Optimal forbrænding

Når der tales omkring mængden af partikler der udledes ved afbrænding af træet, så er det vigtigt at huske på, at der er tale om niveauet ved optimal forbrænding. Vælger du at brænde af med vådt træ, behandlet træ eller hvis du tilfører for lidt eller for meget ilt til forbrændingsprocessen, så vil partikelemissionen være langt højere og dermed mere skadeligt for miljøet og de mennesker der færdes omkring dit hus.

Uanset om du haren gammel eller en ny brændeovn med en underskrevet prøvningsattest, så er det derfor vigtigt, at du altid tilskynder at opnå en optimal forbrænding. Det kan du blandt andet gøre ved at følge vores vejledning til optimal forbrænding, men du kan også vælge den dovne løsning i form af en Aduro-tronic løsning. Gør det for miljøets, din økonomis og dine omgivelsers skyld.

Du kan læse mere omkring brændeovnsbekendtgørelsen på Miljøministeriets hjemmeside.

13 kommentarer til Prøvningsattest

 1. Nethe Budolfsen skriver:

  Hvad skal jeg gøre, når jeg gerne vil erstatte min gamle brændeovn med en mere moderne. Jeg kan se på miljøministeriets liste at den gamle er godkendt og har en prøvningsattest. Problemet er bare, at jeg den attest ikke var opfundet, da jeg købte min brændeovn. Derfor har jeg ingen attest. Jeg har forstået, jeg ikke kan sælge min gamle brændeovn uden. Da ovnen egentlig er OK, synes jeg jo nok, den kunne være lidt penge værd. Ved I, hvordan jeg får en attest? Skal jeg forhøre, hvor den i sin tid er købt eller hos producenten?
  På forhånd tak!

  Nethe Budolfsen

 2. Mikael skriver:

  Hej Nethe,

  Hvis den model du har er godkendt, så er begge dine bud gode. En forhandler og/eller producenten kan sikkert sagtens hjælpe dig med en attest. At få den testet selv vil ikke være en holdbar eller økonomisk forsvarlig løsning.

  Hvis andre er interesserede i den liste Nethe taler om, så kan den findes her:

  http://www.mst.dk/Virksomhed_og_myndighed/Luft/Braendeovne/proevningsattester_og_positivlister/proevningsattester.htm

 3. Else Hemmingsen skriver:

  Da jeg købte mit hus for 4 år siden, blev jeg den heldige ejer af en Morsø brændeovn 2140. Nu skal jeg ikke bruge den længere og kunne godt tænke mig at sælge den. Mit problem er at jeg ikke ved hvor gammel brændeovnen er og ej heller har en prøveattest. Mit spørgsmål er om det er alle Morsø Brændeovne 2140 som er godkendte og om det er ok at downloade og printe en prøvningsattesat direkte fra nettet, da jeg kan se at den ligger der.

  Mvh.

  Else

  • Mikael skriver:

   Hej Else,

   Hvis modellen du har, passer til prøvningsattesten, så bør der ikke være nogle problemer.

   Hvis du vil være 110% sikker, så prøv at ringe til Morsø på tlf. +45 9669 1900 for at høre om der skulle være noget specielt omkring den pågældende model.

   Mvh
   Mikael

 4. Betina Kilsgaard skriver:

  Hej. Vi har købt en Wiking nordic 7, brugt med prøvningsattest! Den lever op til alle forskrifterne i brændeovnsbekendtgørelsen! Den er også svanemærket! Er der nogle regler/love vedr. den brugte brændeovns alder? Altså må den have en maks alder, når vi opsætter den brugt, selvom den overholder alle regler? På forhånd tak.

  Mvh Betina K

  • Mikael skriver:

   Hej Betina,

   Inden den opsatte brændeovn kan tages i brug, skal den godkendes af jeres lokale skorstensfejer. Uden hans godkendelse, vil den være ulovlig at bruge (og kan give problemer med forsikringen hvis jeres hus en dag brænder).

   Omkring alderen så vil svaret være “nej”, men mit bedste råd er at ringe til jeres skorstensfejer. Måske han har nogle input til ting I ikke har tænkt over.

   Mvh
   Mikael

 5. P. Christensen skriver:

  Hej…

  Jeg har en Morsø ovn, uden attest, som har stået i hjemmet siden jeg købte ejendommen. Den er ved at være “brændt” godt ned og jeg vil derfor gerne skifte. Nu er jeg i den situation, at da jeg i sin tid købte ejendomme, fandt jeg, i en medfølgende lade, en ovn præcis mangen til, den har jeg selvfølgelig gemt, må jeg tilslutte denne..?

  Mvh

  P. Christensen

  • Mikael skriver:

   Hej P. Christensen,

   Når der installeres en “ny” brændeovn skal denne altid have en prøvningsattest og efter installationen skal din skorstensfejer godkende den. Det ændrer sig desværre ikke ved at du har en magen til stående i laden.

   Mvh
   Mikael

 6. Jesper K. størup skriver:

  Hej..

  Jeg har lige fået en wikings brændeovn, som jeg gerne vil prøve at se om den er godkendt, men alle ovenstående links er forældet, link broken, har du nye link hvor man kan finde attester godkendelser på?

 7. lilloan Svensson skriver:

  Jeg har ofret helt ny isokern og delvis ny skorsten på tagetagen ! Og vil gerne ha monteres NY ovn der ! Der var gml brændeovne i det store 3 etagershus og dem har vi selv sat ” tilbage ” været hul i den nye skorsten håber det er ok ? Mvh Lillian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *